Ei enää johtajapulaa!

Pidin viime kesään pienen palopuuheen tästä aiheesta Ko-Gi 109 leiriosalla. Vaikka en nyt viimeaikoina ole aiheeseen juuri törmännyt, haluisin varmistaa ettei aihe pysyy kaikkien mielissä;)

Olen pitkään seurannut valtakunnallisesti(siis paikallislehdissä, radiossa tv:ssä etc.) mitä partiosta kirjoitetaan, valitettavan usein olen törmännyt siihen että partiolainen lausahtaa haastattelun jossain vaiheessa sanan ”Johtajapula”. Tämä sanahirviö saa meikäläisen vihaiseksi. Olen varmaan itsekkin syyllistynyt sanan käyttöön, ja veikkaan että moni muukin on tätä sanaa käyttänyt. Mikä siis on tämä sanan takana? Miksi sitä ei tulisi käyttää?

Partio perustuu vahvoihin linjajohdettuihin organisaatiohin, joissa jokaisella ryhmällä on johtaja. Tämän takia olemme avuttomia, jos jostakin organisaation palapelistä puuttuu johtaja, ryhmää ei voi muodostua ja toimintaa ei voi jatkaa. Tämä on todellisuus ja en tällä kirjoituksella halua muuttaa organisaatiota. Sana ”Johtajapula” on kuitenkin äärimmäisen negatiivinen sana, se kertoo että tässä upeassa harrastuksessa ei ole vetovoimaa saada johtajia toimintaan mukaan! Näinhän ei asia kuitenkaan ole vaan todellisuudessa meillä on paljon johtajia. Toisaalta kun tämä sana on haastattelussa on lipsahtanut, sillä ajetaan takaa että meille saisi tulla johtajaksi. MIKSI ihmeessä tulisin! Yleensä haastateltava jatkaa vielä että itse tekee niin ja niin monta pestiä päällekkäin. Kuulostaako tämä houkuttelevalta jutulta harrastaa.

Parhaassa tapauksessa lehtijuttu kertoo lippukunnan pyöreistä vuosista. 80 vuotta on tullut täyteen maailman hienointa nuorisotyötä ja lukuisia partiojohtajia on kasvanut meidän lippukunnasta… kuitenkin meillä on johtajapula. Mikä ihmeen johtamistaidoillaan kehuva yhdistys kehtaa todeta että johtaminen on sitä tasoa ettei meillä oikeesti ole edes niitä johtajia.

Mitä sitten tilalle?

Kerrotaan rohkeasti mitä meillä on tarjolla, kerrotaan ihmisistä(niistä johtajista) joita meillä on? Kerrotaan kuinka hienoa on toimia lasten ja nuorten kanssa. Rekrytointia tehdään myymällä ja siihen ei kuulu negatiivinen markkinointi. Lue lisää eri tavoista rekrytoida.