Lippukunnat mukaan päätöksen tekoon

Partion hallintoelimet: jäsenkokous, Partioneuvosto, Suomen Partiolaisten hallitus ja piirihallitukset/neuvosto tekevät paljon päätöksiä, jotka vaikuttavat lippukunnan arkeen.

Pitkään päätökset on tehty edustuksellisella demokratialla. Monet partiopäättäjät ovat todenneet että he ovat liian etäällä lippukuntatoiminnasta. Partiohallintotyö on vaativaa ja aikaa vievää, näin ollen kovin monella ei olekaan aikaa toimia lippukuntatasolla.
En kritisoi tätä menettelyä, mutta nykypäivänä sähköisillä viestimillä voitaisiin ns. kenttätaso eli lippukunnat paremmin mukaan päätöksen tekoon.

Kaikki lippukuntia koskevat päätökset esitettäisiin kokonaisuudessaan julkisilla nettisivuilla. Jokaista päätöstä voisi kommentoida tai suoraan voisi evästää päätöksen tekijöitä (listattuna sivuilla).

Tälläisillä toimenpiteillä päätöksen tekoon tulisi läpinäkyvyyttä ja lippukunnilla olisi aito mahdollisuus vaikuttaa partiotoimintaan.

Mitä muita keinoja voisi olla?

4 Replies to “Lippukunnat mukaan päätöksen tekoon”

  1. Sarasteen ohjausryhmällä oli mielestäni hyvin keksitty juttu eli ohjausryhmään oli otettu ”lippukuntien edustaja”, jonka tehtävä on edustaa lpk-näkökulmaa. Sama voisi tehdä terää SP:n projekteissa. Tosin se saattaisi herättää kysymyksen siitä, onko ylipäätään olemassa jotain muuta oleellista näkökulmaa. 🙂

  2. Toimisi hyvin myös piiritasolla. Viestintä voisi kokonaiskoordinoinnissaan sijoittaa tän päättämisen läpinäkyvyyden portfolioonsa; ellei ole sijoittanut.

  3. Hienontahan olisi tietysti yksi sivusto. Erihallinto tasot voisivat tagata käsiteltävät tasot omikseen. Samoin piirit voisivat merkitä omat juttunsa. Tällöin saisi helposti kokonaiskuvan siitä millaisia asioita koko maassa käsitellään. Käsiteltäviin asioihin avoin kommentointi.

    Päätetty kokonaisuudet sitten taggattaisiin päätetyiksi ja varsinainen päätös kirjattaisiin ylös. Näitä voisi sitten selailla päätökset-sivulla.

    Ei ois teknisesti ees kovin vaikee tehdä.

  4. Jos se ei ole vaikeata toteuttaa niin miksi tälläistä avoimuutta ja lippukuntien kuuntelemista ei ole jo toteutettu?

Kommentit on suljettu.